Zwarte chocolademousse kent iedereen wel, en het beste receptje vind ik nog altijd dat van Stefke, chef desserten van het sterrenrestaurant De Herborist in Brugge.
Minder gekend, maar daarom niet minder lekker, is de witte chocomousse. Iets moeilijker om maken, en nog een stuk meer calorieën, maar echt wel om vingers en duimen bij af te likken.
Het recept heb ik gehaald bij een van de hobbykoks uit de Weekend Knack, en aangepast naar eigen smaak en behoefte.
Voor 4 personen (zeg maar 6 als je geen instant levercirrose wilt):
– 400 gr witte chocolade
– 2 blaadjes gelatine
– 4 eieren
– 100 g suiker
– 300 g room
– 1 echtegeno(o)t(e) om de immense afwas te doen
1. Smelt de chocolade. Witte chocolade brandt zeer snel aan, ik raad daarom de microgolfoven aan op 500 watt, ofwel au bain marie.
2. Klop de eigelen op met 50 g suiker.
3. Klop de room, maar niet zo hard dat je lepel er in blijft staan, hij mag nog beweegbaar zijn.
4. Klop het eiwit met 50 g suiker.
5. Laat je gelatine weken in een beetje koud water, knijp uit en smelt ze in een klein beetje heet water.
6. Doe het eigeel bij de gesmolten chocolade en schep door elkaar. Naar mijn ervaring wordt het geheel dan plots weer keihard, en vliegt het dus opnieuw de microgolfoven in om verwerkbaar te blijven.
7. Roer dit mengsel door de room; wees voorzichtig, zodat de room niet gaat schiften.
8. Voeg de gelatine toe en roer om.
9. Schep er het eiwit door, en schep/giet in kommetjes of een andere vorm (niet meer roeren!)
10. Laat een uur of twee opstijven in de koelkast, en garneer met witte chocoladekrullen of een andere funky garnituur.
11. Zorg dat je ervoor niet te zwaar gegeten hebt, of daarna niet meer wild moet gaan dansen. Ideaal te consumeren als je daarna lekker languit met de broeksknop open in de zetel kan gaan liggen.